Data lansării: 26 octombrie 2018

Lemonade, filmul de debut în lungmetraj al Ioanei Uricaru, produs de către Mobra Films, a câștigat ieri Linxul de Aur pentru cel mai bun film în competiție, în cadrul FEST New Directors / New Films Festival de la Espinho din Portugalia.

Filmul a fost selectat în competiție în secțiunea principală a festivalului, fiind prezentat alături de alte 10 filme de mare succes ale circuitul festivalier, precum Winter Brothers de Hlynur Palmason, câștigător al 25 de premii internaționale sau Killing Jesus de Laura Mora Ortega, care a luat premii la festivalurile din Cairo, Chicago și Palm Springs.

Aflat la a 14-a ediție, FEST New Directors/New Films Festival este un eveniment dedicat regizorilor la începutul carierei cinematografice.

Lemonade a avut premiera mondială în acest an la Berlinală, unde a fost prezentat în secțiunea Panorama, bucurându-se de recenzii pozitive și de atenția distribuitorilor.  The Hollywood Reporter a descris filmul ca fiind „ una dintre premiile mondiale de excepție de la Berlinale din acest an.”

Premiera americană a filmului a avut loc în aprilie la prestigiosul festival de film de la Tribeca, ocazie cu care New York Times l-a numit „un film de neratat”. Filmul a fost selectat și la Seattle film festival, urmând să aibă până la sfârșitul anului prezențe în alte 3 festivaluri de film nord-americane.

Premiera asiatică a filmului a avut loc la festivalul  din Jeonju, în Korea de Sud iar în Europa filmul a fost selecționat și prezentat după Berlinală la diferite festivaluri, printre care și la festivalurile Go East în Germania sau OFF Camera în Polonia.

În perioada următoare, Lemonade va fi prezentat la Festivalul de film internațional din Ierusalim – cel mai prestigios festival din Israel, precum și la Two Rivers în Polonia.

Filmul a fost achiziționat în numeroase teritorii și urmează să fie prezentat până la sfârșitul anului în Statele Unite, Franța, Canada, China, Grecia, Iugoslavia, Israel sau Germania.

În România, filmul este distribuit de Voodoo Films iar premiera în sălile românești va avea loc 26 octombrie 2018.

Turnat preponderent în America de Nord, Lemonade e inspirat de un articol de presă și spune povestea câtorva zile tensionate din viața Marei, o asistentă medicală care se vede nevoită să confrunte propria ei proiecție despre visul American cu realitatea de pe teren.

Ioana Uricaru a absolvit cursurile Academiei de Teatru și Film din București și deține un MFA în producție de film și televiziune și un doctorat in studii critice de la USC School of Cinematic Arts – University of South California din Los Angeles, e stabilită din 2005 în Statele Unite unde are o carieră didactică universitară.

Înaintea debutului în lungmetraj cu Lemonade, a co-regizat filmul colectiv episodic Amintiri din Epoca de Aur și a realizat filme de scurtmetraj.