Cel mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu, Fotbal infinit, intră în cinematografele din România începând cu 9 martie, după ce a fost prezentat în premieră mondială la Berlin, unde s-a bucurat de aprecieri extraordinare din partea criticilor de film. Fotbal Infinit prezintă o abordare inedită a jocului de fotbal și „a fost lansat într-un context cum nu se putea mai potrivit, în anul unei Cupe Mondiale”, după cum a remarcat „Hollywood Reporter”.

Totul, în contextul în care o figură importantă a fotbalului mondial, Marco van Basten, în calitate sa actuală de director tehnic la FIFA, cere, printre altele, renunțarea la cartonașele galbene, loviturile de departajare și la regula ofsaidului.

Și personajul principal, Laurențiu Ginghină, funcționar la Prefectura Vaslui, care se consideră din familia super-eroilor de tip Superman pentru ideile sale vizionare, este preocupat de aproape 30 de ani să revoluționeze regulile fotbalului și își pune întrebări: de ce este terenul dreptunghiular? Să aibă voie jucătorii să alerge pe tot terenul? La ce servesc colțurile în fotbal? Dar așa, în general? În același timp, și regizorul Corneliu Porumboiu ridică miza și se întreabă dacă există vreun raport intim între fotbal și viață?

„În spatele poveștilor și întrebărilor lui Laurențiu mi-am dat seama că există un conflict între lege și libertate, o tematică ce m-a interesat întotdeauna”, mărturisește Corneliu Porumboiu, care apare el însuși în film. „Eu sunt un fel de arbitru. Decizia de a apărea în film a fost una funcțională, pentru că nu puteam să las personajul singur. Am intervenit doar acolo unde era nevoie de mine”, a adăugat regizorul.

Un film emoționant și subtil, cu cele mai amuzante secvente văzute la Berlinală anul acesta

Despre cea mai recentă producție a lui Corneliu Porumboiu au scris, după vizionarea de la Berlin, publicații precum The Guardian, Hollywood Reporter sau Screen Anarchy.

Fotbal infinit are momente reușite de umor fin, care alternează cu introspecții subtile ale unui protagonist neconvențional”, notează și Hollywood Reporter, în vreme ce Screen Anarchy scrie că filmul lui Porumboiu prezintă „cele mai autentice și amuzante secvențe care au fost văzute la Festivalul de la Berlin”, iar Sight & Sound apreciază că filmul este „amuzant, emoționant și de o subtilitate aparte”.

Fotbal infinit este cel de al doilea film al regizorului Corneliu Porumboiu care are ca temă fotbalul, după „Al doilea joc”, care a avut și el premiera la Berlinală și în care protagoniști erau Corenliu Porumboiu și tatăl său, Adrian, fost arbitru de fotbal.

Filmul va putea fi văzut în București – Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, cinemateca Eforie, Cluj – Cinema Victoria, Vaslui – Cinema Cityplex (din 16 martie), Bârlad – Cinema Cityplex (din 16 martie), Pitești – Cinema Trivale, Târgu Mureș – Cinema Arta, Slobozia – Casa de Cultură (din 10 martie), Brașov – cinemateca Patria (din 23 martie).

Corneliu Porumboiu obținea premiul pentru debut Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006 pentru „A fost sau n-a fost?”, o comedie despre cum a fost trăită revoluția din 1989 într-un oraș de provincie.  În 2009 era de asemenea premiat la Cannes, cu premiul FIPRESCI și premiul juriului secțiunii Un Certain Regard pentru filmul „Polițist adjectiv”.

„Fotbal infinit” este distribuit de Voodoo Films.

Partener de comunicare: PiArt Vision

Parteneri media: Digi Sport, Adevărul, Gazeta Sporturilor, News.ro, Men’s Health, Radio România Cultural, Revista Cariere, AaRC și CineFan.

Facebook https://www.facebook.com/fotbalinfinit/